Hrana i dodaci koje treba izbegavati

Izbegavati sledeće namirnice kada Vam je napomenuto da se planira ispitivanje ili lečenje gde bi višak joda mogao da smeta. Ova hrana i sastojci imaju visok sadržaj joda (preko 20 mcg po obroku).

  • Jodiranu so i morsku so i svaku namirnicu koja sadrži ove vrste soli. Može da se koristi nejodirana so. Oznake o jodinaciji i sadržaju joda nalaze se vidno ispisane na pakovanjima soli.
  • Morsku hranu i proizvode iz mora (riba, školjke, morska trava i tablete od morske trave, morske alge). Sadrže vrlo veliku količinu joda i moraju se izbegavati.
  • Mlečne proizvode (mleko, sir, kremovi, jogurt, mileram, pavlaka, kajmak, buter, sladoled, mleko u prahu i sl). Iako izvor joda nije poznat ispitivanje bilo koje vrste mlečnih proizvoda otkriva primetne a nekada i velike količine joda. Životinje izlučuju jod mlekom, hrana za životinje često sadrži veliku količinu joda (riblje brašno) a nekada se za čišćenje vimena koriste sredstva koja sadrže jod. Postupci za spravljanje mlečnih proizvoda se vremenom menjaju i često se razlikuju kod različitih proizvođača. Treba znati da sredstva u prahu koja zamenjuju mleko (popularni krimeri) često sadrže takođe znatne količine joda.
  • Žumance jajeta, cela jaja ili proizvodi sa jajima. (Belance može da se koristi jer ne sadrži jod).
  • Hranu ili proizvode koji sadrže sledeće dodatke: agar-agar, algin, alginati, nori (ovo su dodaci hrani iz mora i predstavljaju nuzproizvode algi).
  • Komercijalne pekarske proizvode. Izbegavati pekarske proizvode koji sadrže jodne/ jodidne aditive za održavanje vlažnosti i mekoće peciva (tzv. domaći hleb, lepinje ili beskvasna testa ne sadrže ove aditive). Ako se pažljivo čitaju deklaracije, može se naći keks napravljen samo od brašna i vode.
  • Biološke boje Mnoge boje (naročito crvena, narandžasta i braon, dozvoljene za upotrebu u prehrambenoj industriji) sadrže dosta joda. Poseban problem je kod korišćenja boje eritrozin. Ove boje se nalaze i u omotima dražeja i kapsula. Problem je što mnoge deklaracije na kazuju kakve boje su korišćene u pripremi.


Izbegavati sldeće dodatke hrani

  • Čokolada (zbog toga što sadrži mleko). Dozvoljen je kakao u prahu i neke crne čokolade. Proveriti u deklaraciji da li sadrži sastojke koji nisu dozvoljenio u dijeti sa malo joda.
  • Melase. Dozvoljena je upotreba blagih, umereo slatkih nesulfurisane melase koje se obično koriste kod kuvanja).
  • Soja proizvodi (soja sos, soja mleko, tofu). Imaju različit sadržaj joda. Neki čak sadrže umerene količine joda. (U nekim dijetama se dozvoljava primena soje sa biljnim uljima.)
  • Krompir u ljusci. Sadrži jod. Sam krompir, bez ljuske, može da se koristi.
  • Vitamini i dopuna ishrane koji sadrže jod. Proveriti deklaraciju da li sastojci sadrže jod i isključiti ako se utvrdi da u njima ima joda.
  • Ako uzimate lekove za koje znate da sadrže jod, konsultujte se sa vašim doktorom.